Românii care stau la bloc au parte de o nouă taxă! Legea se pune în aplicare din această iarnă și este valabilă pentru cei care au centrale termice. Ce modificare a pus în aplicare Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniu Energiei?
Românii care stau la bloc vor scoate mai mulți bani din buzunar începând din acest an. Cei care au centrale termice urmează să plătească și căldura degajată de conductele care trec prin apartamentul lor, chiar dacă le-au izolat sau nu și indiferent de materialul cu care s-a făcut izolația.
Această decizie a fost luată de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniu Energiei, conform Ordinului nr.7 din 20 martie 2024 privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire și apă caldă de consum.
CITEȘTE ȘI: Taxă nouă de la 30 septembrie pentru români. Cine trebuie să completeze Declarația 216
„Cantitatea de energie termică aferentă consumului comun de încălzire, repartizată proporțional cu cota indiviză conform prevederilor art. 14, se achită de către toți proprietarii / utilizatorii de apartamente / spații cu altă destinație decât cea de locuință din unitatea de calcul, indiferent dacă:
a) apartamentele sau spațiile cu altă destinație decât cea de locuință sunt sau nu conectate la SACET sau la sursă locală;
b) există sau nu coloane de distribuție a încălzirii ce traversează apartamentele și/sau spațiile cu altă destinație decât cea de locuință și dacă acestea sunt sau nu izolate termic”, este specificat în art.15 din Regulament.
CITEȘTE ȘI: Taxe de 5 ori mai mari pentru acești români. Cine va plăti și peste 6.500 de lei
Foarte mulți sunt cei care au renunțat la sistemul de încălzire centralizat și și-au instalat centrale termice în apartamente. Oamenii și-au dorit să plătească la căldură fix cât își doresc să consume. Aceștia și-au izolat țevile care le trec prin apartament, pentru a scăpa de plata căldurii pe părțile comune.
Așa s-au gândit că vor scădea costurile. Toate aceste măsuri nu-și mai au rostul acum, pentru că oricum vor scoate bani din buzunar pentru căldura emisă de aceste țevi, conform legii.
„Calculul pe parte comună se face în funcţie de cota-parte indiviză pentru toate apartamentele. După ce ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial a fost transmis către firmele autorizate. De la 1 august 2024 s-a schimbat modalitatea de calcul. Noi am anunţat asociaţiile de proprietari. Nu putem face în alt fel decât conform legislaţiei în vigoare”, a declarat Mariela Florescu, reprezentanta unei firme de servicii de contorizare din Craiova, scrie Gazeta de Sud.